Veelgestelde vragen over saxofoonlessen en saxofoons

Hoe oud moet je zijn om te kunnen beginnen?

Ik geef les aan iedereen die 7 jaar of ouder is.

Ik kan geen noten lezen, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Noten leren lezen lijkt niet gemakkelijk maar het is wel erg handig om te (leren) beheersen. Je leert het spelenderwijs.

Bij wekelijkse saxofoonlessen is theorieles (….ABCD) in de leerlijn opgenomen.

Ik ben een beginner/gevorderde speler, kan ik nu toch les krijgen?

Zowel absolute beginners als vergevorderde spelers kunnen bij mij terecht als je 7 jaar of ouder bent.

Gaan de lessen per seizoen, of zou ik direct kunnen beginnen?

In principe kun je op ieder moment beginnen. Tijdens de schoolvakanties (regio Noord) wordt geen les gegeven.

Welke lesdagen/lestijden zijn mogelijk?

Lessen zijn mogelijk op verschillende dagen, overdag of ‘s avonds. Het saxofoonorkest FSO waar ik dirigent van ben, repeteert op donderdagavond in De Terp. Informeer via mail of telefonisch wat verdere mogelijkheden zijn.

Heb ik een eigen instrument nodig of kan ik eerst huren?

Voor de (gratis) proefles heb je geen instrument nodig. Als je besluit om les te nemen uiteraard wel. Ook kan je besluiten de eerste tijd een saxofoon te huren.

Welk instrument heb ik nodig?

De meeste leerlingen beginnen op een altsaxofoon. Ben je wat ouder (volwassen) en heb je wat meer kracht, dan kan je ook op de grotere saxofoontypen beginnen. Op tenor- of baritonsaxofoon. De sopraansax heeft meestal een rechte vorm en komt voor in de fanfare of saxofoonorkest. De sopraansax speelt de 1e stem in saxofoonkwartet-verband.

Wat kost een goed instrument, waar moet ik op letten en waar kan ik het beste iets kopen?

Ik kan je helpen bij het vinden van een goed instrument: een 2e hands of een nieuwe.

Een tweedehands aanschaffen?

Als je een tweedehands saxofoon koopt, kun je misschien vragen of je hem mag laten taxeren/beoordelen door je docent of door een erkend reparateur.

Waar moet ik op letten als ik een saxofoon koop?

In ieder geval moet je er goed op letten of de saxofoon niet verbogen is. Als de saxofoon geen mooie, volle toon geeft omdat kleppen niet goed sluiten, kun je hem eigenlijk niet goed beoordelen.

Welk merk saxofoon moet ik kopen?

Bij de erkende vakhandel kun je goed advies krijgen over de verschillende merken. Ikzelf vind een goed merk voor de beginnende saxofonist Yamaha of Jupiter. Ben je al wat verder en/of heb je wat meer te besteden, dan is Yanagisawa of Selmer de betere keus.

Kan ik al gauw samenspelen?

Ik begeleid heel veel muziek in de les aan de piano. Dat is een muzikale manier van samenspelen en ook veel leuker en echter dan het meespelen met een CD. Ik ben er best trots op dat ik mijn leerlingen tot hoog niveau (C-niveau; 6 jaar les) aan de piano begeleid.

Als je lid wilt worden van het FSO Saxofoonorkest of een andere vereniging kan je ook al gauw samenspelen: met andere leerlingen in de les, in een ensemble of in het ‘leerorkest’. Als je ver genoeg gevorderd bent kan je natuurlijk meedoen in het grote Saxofoonorkest For Saxes Only.

Ook bij andere verenigingen of in een bandje op school kun je natuurlijk samenspelen. Misschien vind je een medeleerling die goed piano of gitaar speelt als begeleider!