Lespakket ‘Klankbeeld Vrijheid’: voor docenten nu op te vragen

Klankbeeld Vrijheid is een modern, imponerend video-document gebaseerd op het Dia klankbeeld ‘Gedenk…. …., maar om voort te gaan’ van musicus Gert Oosterwijk. Tezamen maken muziek en de beelden een modern, inspirerend geheel waar een lespakket omheen is ontwikkeld. Docenten kunnen de saxofonist en dirigent Gert Oosterwijk zelf benaderen om als gastspreker zijn verhaal extra kracht bij te zetten.

Met dank nemen wij de volgende beschrijving over van de producent:

“Wij leven in een vrije samenleving”

Wij leven in een vrij land. Dat betekent onder andere dat mensen niet zomaar opgepakt kunnen worden en dat mensen het recht hebben om hun mening te zeggen. Ook zijn er regelmatig verkiezingen. De kiezers kunnen dan de leden van gemeenteraden, Provinciale Staten en parlement kiezen.

Niet iedere bewoner van deze aarde leeft in vrijheid. In verschillende landen mogen mensen niet hun mening zeggen en moeten ze precies doen wat de machthebbers willen.

In de jaren 1940-1945 was Nederland bezet door de Nazi’s; ook toen was er geen vrijheid.

Het lesmateriaal is naar aanleiding van de dia’s van ‘Klankbeeld Vrijheid’ gemaakt door studenten van de lerarenopleiding geschiedenis van Hogeschool Windesheim en vormgegeven door Toonworkz. De methode is vooral geschikt voor leerlingen in de late fase van de basisschool.

Het lesmateriaal is met browsersoftware (in het zip bestand toegevoegd) gemakkelijk benaderbaar en doorzoekbaar.Een docentenhandleiding is niet beschikbaar: de opbouw van vragen en bronnen vormen vanzelf de lesmethode.

Wilt u meer weten, of het lespakket als docent aanvragen? Bel 06-20376585, Gert Oosterwijk.

Alle nodige bestanddelen worden dan in een zip-bestand via We transfer aan scholen opgestuurd om te gebruiken in het kader van educatie over WOII en de Holocaust.

Desgewenst kan de maker van het Klankbeeld Vrijheid als gastdocent optreden en het Klankbeeld inleiden, in workshopverband vertonen en daarbij medewerking geven aan verwerkingsactiviteiten.